YÖK ikinci öğretim kararı binlerce üniversite öğrencisi tarafından takip ediliyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerdeki 2. öğretimlerle ilgili yeni kararı açıkladı. İkinci öğretim, Türkiye’de üniversitelerde düzenlenen ve genellikle mesai saatleri dışında, akşamları veya hafta sonları verilen eğitim programlarını ifade eder. Bu programlar, çalışma saatleri içinde eğitim alamayan veya farklı sebeplerle normal öğretim saatlerine uyamayan öğrencilere yönelik düzenlenir. Peki, Özel ve vakıf üniversitelerinde ikinci öğretim kalktı mı, neden kalktı?
ÜNİVERSİTELERDE İKİNCİ ÖĞRETİM KALKTI MI, KAPANDI MI?
YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı.
YÖK Başkanı Özvar, konuya ilişkin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz.”
80 BİN ÖĞRENCİ YERLEŞMİŞTİ
Geçen sene 1308 ikinci öğretim programına yaklaşık 80 bin öğrenci yerleşmişti.
Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda kontenjanları azaltma kararı da alındı.
İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR?
İkinci öğretim, Türkiye’de üniversitelerde düzenlenen ve genellikle mesai saatleri dışında, akşamları veya hafta sonları verilen eğitim programlarını ifade eder. Bu programlar, çalışma saatleri içinde eğitim alamayan veya farklı sebeplerle normal öğretim saatlerine uyamayan öğrencilere yönelik düzenlenir. İkinci öğretim programları, öğrencilerin eğitim ve çalışma hayatlarını dengelemelerine olanak tanıyan esnek ve pratik bir eğitim modelidir. Bu programlara başvurmayı düşünen öğrencilerin, üniversitelerin resmi web sitelerinden ve ÖSYM’den güncel bilgileri takip etmeleri önemlidir.
ÜNİVERSİTEDE İKİNCİ ÖĞRETİM OKUMANIN AVANTAJLARI NELER?
Üniversitede ikinci öğretim okumanın en büyük avantajı gündüz saatlerinde eğitim alma fırsatı bulunmaması durumunda dahi üniversite eğitimine devam edebiliyor olmaktır. Ayrıca dersler daha sıkışık bir programda işlendiğinden üniversitede geçirilen zaman da daha kısa olmaktadır ve böylelikle iş hayatına ya da sosyal hayata daha fazla zaman ayırma fırsatı sağlamaktadır.
İkinci öğretimde okuyan öğrencilerin bir diğer avantajı ise sabah erken saatlerde başlayan derslere katılmak zorunda olmamalarıdır. Dersler çoğunlukla akşam saatlerinde olduğundan, sabah erken saatlerde kalmakta güçlük çeken öğrenciler de bu durumdan mustarip olmaktan kurtulurlar.
İKİNCİ ÖĞRETİM OKUMANIN DEZAVANTAJLARI
Üniversitede ikinci öğretim okumanın en büyük dezavantajı derslerin birinci öğretimdeki derslere kıyasla akşamları daha geç saatte bitiyor olmasıdır. Bu durum öğrencilerin evlerine daha geç saatlerde dönmelerine ve yorgun hissetmelerine neden olmaktadır.
Ayrıca dersler daha sıkışık bir programda işlendiğinden üniversitede geçirilen zamanda kampüs hayatını deneyimleme fırsatı öğrencinin elinde olmamaktadır. Sınavlar da akşam saatlerinde olduğundan öğrenciler sabah saatlerindeki zihin açıklığı ve odaklanma kabiliyeti fırsatından yoksun kalacaklardır.
İKİNCİ ÖĞRETİM VE ÖRGÜN ÖĞRETİM FARKLARI
* İki öğretimde okula giriş ve çıkış saatleri farklılık gösterir.
* İkinci öğretimde ders saatleri genellikle 15:00-21:30 saatleri arasında olduğu için ikinci öğretim çalışan öğrencilere avantaj sağlar.
* İkinci öğretimde harç ücretleri bulunur ve her bölüme göre harç ücreti değişiklik gösterir.
* İkinci öğretimin puanları genellikle örgün eğitime göre düşük olur.
* Her iki öğretimde de aynı dersler görülür.
* İkinci öğretim ve örgün öğretim öğrencileri eşit şartlara sahip olur.
* Mezuniyet sonrası aynı diploma ve unvana hak kazanırlar. Ayrıca burs ve kredi başvurusunda da aynı şartlara sahip olurlar.
* Gece öğretim programlarında eğitim gören öğrenciler, örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar. Yalnızca Açıköğretim, Uzaktan eğitim ya da herhangi bir başka ikinci öğretim programlarına yatay geçiş yapabilirler.